Wet Natuurbescherming

Uiteraard spuit de gemeente niet op plekken die zijn aangewezen als beschermde leefomgeving, omdat er vlinders of roeken zijn (Wet Natuurbescherming). Daar worden de rupsen weg gezogen, als die overlast geven, zoals bij het fietspad vanaf Nieuw-Dordrecht tot aan Barger-Compascuum, langs het Oranjekanaal. Welke plekken precies bespoten worden, kunnen inwoners zien op een kaart die op de website van de Gemeente Emmen staat:
www.emmen.nl/rups.

Nesten ruimen
Door vooraf preventief te spuiten, zijn er op die locaties weinig nesten en kunnen we op andere belangrijke plekken nesten opruimen. De gemeente houdt de rupsen nauwlettend in de gaten om te weten wanneer de rups zijn brandharen krijgt. Deze haren zorgen namelijk voor de overlast. De rupsen moeten een nest hebben gemaakt, voordat de rupsen opgezogen kunnen worden. Een gespecialiseerd bedrijf zuigt de nesten op met twee onderhoudsploegen vanaf juni tot half augustus.


Meer biodiversiteit


De oplossing voor de lange termijn is het aantrekken van vogels en insecten die de rups opeten. De gemeente zoekt hierin contact met de EOP’s. “Samen met de EOP’s kijken we hoe we via ander beheer en onderhoud meer biodiversiteit kunnen krijgen. Daarbij is draagvlak een belangrijke factor”, legt René van der Weide uit. “De leefomgeving in de gemeente gaat er dan natuurlijker uit zien, dus ook minder strak. Zo willen we onder meer bepaalde plekken waar nu gras is, inzaaien met verschillende kruiden. Ook op een insectenvriendelijke manier maaien zorgt voor een ander beeld. Dat kan wennen zijn voor sommige inwoners.” Inwoners kunnen zelf ook helpen door hun tuinen mooi te maken met de juiste bloemen en struiken die deze vogels en insecten aantrekken.


Melding maken van nest


Inwoners die een nest zien in de openbare ruimte, kunnen een melding doen via de website van de gemeente Emmen (
www.emmen.nl/rups). Voor het verwijderen van nesten op eigen terrein kunnen inwoners zelf een bedrijf inschakelen.