WijkKlikEmmerhout

Computers, smartphones en het internet zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij en ons leven. Dat is niet voor iedereen even fijn, en vooral niet voor digibeten. Dit zijn mensen die maar moeilijk met deze moderne zaken overweg kunnen. Waar kun je als digibeet terecht voor hulp? Radar zet tips op een rij.

Een printje maken op de computer, je telefoon gebruiken om in de supermarkt te betalen, via een online prijsvergelijker je vakantie boeken, digitaal je tandartsrekening declareren, in een app je belastingaangifte doen: voor veel mensen zijn zulke handelingen een vanzelfsprekendheid, en zij doen ze haast zonder na te denken. Er is echter ook nog steeds een grote groep voor wie dit soort dingen wel degelijk veel moeite kost: zogeheten 'digibeten'.

Wat is een digibeet?
Een computeronkundige, iemand die niks van computers weet, iemand die niet met digitale media om kan gaan, een computeranalfabeet: het zijn allemaal omschrijvingen van het begrip 'digibeet'. Het woord is een samenstelling van het voorvoegsel digi-, wat slaat op alles dat met digitaal dataverkeer te maken heeft, en -beet, wat het laatste gedeelte is van het woord 'analfabeet' (iemand die het alfabet niet beheerst / niet kan lezen of schrijven).

Wie digibeet is, kan in de problemen komen in een maatschappij als de onze, waarin toegang tot zaken als betalingsverkeer, zorg en overheidscommunicatie veelal via computers en internet verlopen.

Binnenkort willen we een aantal veelvoorkomende (basis)computerproblemen uitleggen op onze site. Daarvoor zijn we benieuwd naar wat jij moeilijk vindt: Vul daarom het formuliertje in, dan nemen wij zo spoedig mogelijk contact met u op.