Noordelijke gemeente Aantal besmettingen
Assen 4
Emmen 1
Groningen 2
Het Hogeland 1
Hoogeveen 1
Meppel 1
Westerveld 2

In de overige Drentse en Groningse gemeenten is geen nieuw besmettingsgeval geconstateerd.

Of het een begin van de zo gevreesde tweede golf is, of een tijdelijke oprisping in de staart van de eerste; daarover valt te twisten. Feit is dat na weken van een dalende trend het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland weer gestaag oploopt, zo blijkt uit de nieuwste RIVM-rapportage die zojuist is gepubliceerd. Afgelopen week telde de GGD’s samen 987 nieuwe besmettingen, bijna een verdubbeling vergeleken met een week eerder (534) en fors meer dan de weken daarvoor (428 en 380). 

,,We zien dat het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus weer toeneemt”, schrijft het RIVM in een toelichting. ,,Om verdere verspreiding te voorkomen is het belangrijk dat mensen zich aan de maatregelen houden.” Er zijn momenteel in Nederland 96 ‘actieve lokale clusters’ van 3 of meer besmettingsgevallen die aan elkaar gelieerd zijn. ,,Deze besmettingen vinden voornamelijk in de thuissituatie plaats, maar de laatste weken zien we een toename van gevallen als gevolg van contacten met andere familie, met vrienden, op feestjes, op het werk of in het café.”

Jongeren

Vergeleken met de start van de epidemie ziet het RIVM nu veel meer jongeren die positief testen. Daarom is het nog de vraag of het toegenomen aantal besmettingen ook automatisch gaat leiden tot fors meer ziekenhuisopnames en sterfgevallen. Als jongeren inderdaad een milder ziekteverloop kennen en voldoende afstand houden van ouderen, dan kan het meevallen. Dat zal binnen een week of twee blijken.  Het reproductiegetal - dat staat voor het aantal anderen dat een patiënt gemiddeld besmet - ligt voor het eerst sinds maart nu sterk boven de één.

‘Dit is logisch’

Dat het aantal besmettingen gestaag toeneemt, is niet meer dan logisch, zegt Hans Heesterbeek, hoogleraar theoretische epidemiologie (Universiteit Utrecht). ,,Als je meer versoepelt, als je weer meer risicovol gedrag vertoont, kan je er de donder op zeggen dat het aantal besmettingen stijgt. Dat hoeft op zichzelf geen ramp te zijn, als je erin slaagt te testen, kunt traceren en isoleren. Als het een boel haardjes zijn die wel op de normale manier door de GGD’en in het vizier gehouden worden, kunnen we het aan.”