Waar dient het voor?

Als je een energiecontract hebt, betaal je altijd netbeheerkosten aan beheerders. Deze partijen zorgen ervoor dat energie veilig je woning bereikt. Je betaalt zowel voor het gebruik van de leidingen als het onderhoud. In Nederland zijn er zeven verschillende netwerkbeheerders. Afhankelijk van je woonregio heb je een bepaalde beheerder, die zijn eigen tarieven kiest. De kosten die jij betaalt zijn afhankelijk van het soort aansluiting dat je hebt.

Waarom stijgen de netbeheerkosten?

De netbeheerkosten gaan omhoog omdat de landelijk netbeheerder TenneT investeert in de overgang naar duurzame energie. Regionale netbeheerders moeten hierdoor meer betalen aan de landelijke netbeheerder. Independer verklaart: 'Dit heeft effect op de kosten die regionale netbeheerders betalen voor het transport van elektriciteit. En dat zie je uiteindelijk terug op je eigen energierekening. De stijging is geleidelijk: de netbeheerkosten worden de komende jaren steeds wat verhoogd.'

Netbeheerkosten vergelijken

Het platform heeft een handig overzicht gemaakt van de netbeheerkosten van 2020 en 2021, voor zover ze al bekend zijn gemaakt. Je kunt het actuele overzicht hier vinden. Vooralsnog hebben alleen Liander en Westland Infra Netbeheer de tarieven voor 2021 bekendgemaakt.

Besparen?

Zoals eerder al aangegeven zijn netbeheerkosten afhankelijk van je woonregio en je aansluiting. Je kunt deze kosten dus niet verlagen of omzeilen. Wel kun je duurzamer leven en/of overstappen naar een andere energieleverancier om je energierekening te verlagen. Ondanks de hogere netbeheerkosten kun je zodoende toch besparen. Radar meldde eerder al dat de energieprijzen dit jaar historisch laag zijn. Je kunt de uitzending hier terugkijken:

Bron: Independer