Emmen – Een wijkplantsoen aanharken, kleding verstellen of een kopje koffie drinken met een eenzame oudere.

Het zijn maar een aantal taken die je kunt verrichten in ruil voor tweedehands kleding en speelgoed bij het in april te openen Sociale Warenhuis in Bewonersbedrijf Op Eigen Houtje aan de Lemzijde in Emmerhout.

Bij deze door welzijnsgroep Sedna gerunde weggeefwinkel wordt straks een hoop spulletjes gratis of tegen een kleine vergoeding aangeboden. Maar mensen die liever een tegenprestatie leveren in de vorm van een karweitje, zijn straks ook van harte welkom, aldus buurtwerker en initiatiefnemer Tineke Wubbels.

Heel Goed

 

Wubbels verexcuseert zichzelf voor de rommelige aanblik van de ruimte waarin het Sociale Warenhuis straks in gehuisvest. Rekken met kleding staan schots en scheef door elkaar en de kartonnen dozen met speelgoed liggen er nog onuitgepakt bij. De door inwoners van Emmen gedoneerde spullen zijn de afgelopen maand verhuist van de vorige locatie in Angelslo, dat in 2011 in het lokale winkelcentrum de deuren opende als Weggeefwinkel Heel Goed, naar Emmerhout.

Alle dagen open

De opzet van de gemeentebrede shop gaat met de verhuizing ook helemaal op de schop, aldus de buurtwerker. ‘Vier keer per jaar nodigden wij gezinnen op bijstandniveau bij ons uit om spullen, geschikt voor kinderen tot en met 12 jaar, uit onze winkel te kiezen. Soms kwamen mensen voor een jas voor hun kind en dan hadden we niets geschikts. In dat geval had je pech. Moesten ze drie maanden wachten voor de volgende uitnodiging.’

Aangezien die tussenpozen als te lang door Wubbels en de 10 aan de winkel verbonden vrijwilligers werden beschouwd, is er voor gekozen om de nieuwe winkel doordeweeks elke dag te openen van 9 tot en met 12 uur. Er geldt een vrije inloop, dus afspraken worden niet meer gemaakt. De prijzen het aangeboden kleding en speelwaren liggen tussen de 0,50 cent en 7,50. De volledige opbrengst wordt weer in de winkel gestoken.

Zelfredzaamheid

Toch viel het Wubbels en de vrijwilligers op dat er mensen zijn die moeite hebben met het voor hun gevoel ophouden van hun hand. ‘Het plaatst ze heel bewust in een afhankelijke positie en daar hebben sommigen moeite mee.’ Daarom is het ook mogelijk om te betalen met het uitvoeren van een klusje. ‘We vragen de mensen straks naar wat ze kunnen of te bieden hebben. Heb je een talent, vaardigheid of liefhebberij die je wilt inzetten of delen? Laat het ons weten!’

Mogelijk kunnen mensen die vaardigheden doorgeven aan anderen. ‘Er staat hier een naaimachine. Als iemand daar goed mee overweg kan, dan vragen we die persoon niet om reparatie- of herstelwerkzaamheden te doen, maar om les hierin te geven.’ Een voorbeeld van hoe de zelfredzaamheid nog verder kan worden vergroot. Mensen die liever betalen of de goederen gratis willen aannemen, blijven overigens gewoon van harte welkom.

Doorverwijzen

Wubbels is ook nog van plan om contact te zoeken met andere hulporganisaties om de doelgroep zo breed mogelijk bij te kunnen staan bij het invullen van hun behoeftes. ‘Voor een fiets of bijstand bij onderwijs kunnen wij mensen vanaf hier doorverwijzen naar de juiste partij.’ In het warenhuis komt ook nog een koffietafel waar mensen gezellig kunnen aanschuiven. Wubbels denkt op termijn ook nog aan het installeren van een praat- en repaircafé op deze plek, maar zo ver is het nog niet. Eerst maar eens een stanleymes door die dozen.

Het Sociale Warenhuis opent op donderdag 6 april aan de Lemzijde 87-88 in Emmen.

bron: emmen.nu