Het is een vraag waar waarschijnlijk niet snel antwoord op komt. Pandeigenaar Protestantse Gemeente Emmen (PGE) en de gemeente Emmen voeren hier al enige tijd overleg over.

In die nieuwe rol zou het pand vergroot moeten worden. De Schepershof biedt in de huidige vorm te weinig vierkante meters om het leeuwendeel aan lokale verenigingen, clubs en instanties te kunnen bergen. De PGE heeft al eerder laten weten de portemonnee niet te willen trekken. De broodnodige investering zou dus van de gemeente moeten komen, die de optie heeft het pand te kopen of te huren. Momenteel kijkt de gemeente of een drietal instanties die momenteel zijn gevestigd in de Tussenstee aan de Ravelijn, een plekje kunnen krijgen in de Schepershof.

,,Maar we weten allemaal hoe die er financieel voorstaat op dit moment”, aldus wijkvoorzitter Wytse Bouma. Zelfs als de gemeente nog ergens een potje met geld had liggen, duurt het nog lang voordat de Schepershof verbouwd is, stelt hij. Het ontwerpen, aanbesteden en verbouwen: je bent zo minimaal twee jaar verder.

Pijn- en verbeterpunten
Een nieuw wijkcentrum blijft desondanks hoog op het wensenlijstje van de wijk staan. Dat werd dinsdagavond duidelijk tijdens een bijeenkomst over de toekomst van de Emmer wijk Emmerhout. Gemeente, inwoners en instanties hebben de afgelopen tijd alle pijn- en verbeterpunten op een rij gezet. Deze zijn vervolgens in een wijkvisie gegoten. Een van de vurigste wensen is de komst van een nieuw wijkcentrum.

Tussenstee
Tot vorig jaar maakten veel verenigingen en instanties gebruik van wijkcentrum Op Eigen Houtje aan de Lemzijde, tegenwoordig Pand 88 geheten. Door onenigheid met de huidige pandeigenaar, besloot een deel van de huurders op zoek te gaan naar een nieuw onderkomen. Wijkbelangen Emmerhout was een van die vertrokken partijen, die inmiddels de bijeenkomsten houdt in het Schepershof. In een ander pand, de Tussenstee aan de Ravelijn, huizen momenteel het Dienstencentrum Voor Ouderen, sociaal-cultureel werk De Sprokkel en Wijkklik. De gemeente gaat deze met achterstallig onderhoud kampende locatie echter sluiten en uiteindelijk slopen.

Niet bij de pakken neerzitten
Daarom is het een idee om binnen de wijk zelf op zoek te gaan naar alternatieve ruimtes om voorlopig alle activiteiten onder te brengen, aldus Bouma. ,,Bijvoorbeeld woonzorgcentrum De Schans en gezelligheidsvereniging De Recreant beschikken over gemeenschappelijke ruimtes. Wellicht mogen we daar ook gebruik van maken.” Volgens de wijkvoorzitter zijn deze partijen nog niet benaderd. Maar deze noodoplossing zou het mogelijk kunnen maken zodat alles voorlopig zijn doorgang kan vinden. ,,Want we gaan in ieder geval niet bij de pakken neerzitten.”

Bron: DVHD
17-10-2019