Inwoners van de Emmer wijk Emmerhout stemden dinsdagavond tijdens de burgerbegroting massaal voor plannen die de veiligheid in de wijk moeten vergroten.

Dinsdagavond was het zover en werd in de Schepershof gekozen welke plannen een greep kunnen doen uit de pot, waar dit jaar 70.000 euro in zit. Dit budget wordt beschikbaar gesteld door de gemeente Emmen.

Een van de voorstellen waar geld naartoe gaat, is een initiatief van de winkeliers om de bewakingcamera’s en het monitorsysteem rond het winkelcentrum te vervangen. „Het huidige systeem is verouderd en brengt niet het hele winkelgebied in beeld”, verklaart Wytse Bouma, voorzitter van Wijkbelangen Emmerhout, de noodzaak voor vervanging. De nieuwe installatie kost 12.000 euro en dit plan kon rekenen op bijna een derde van alle uitgebrachte stemmen.

Ook stelden de buurtbewoners geld beschikbaar voor het plaatsen van verkeerssmileys langs de Houtweg. Bouma hoort geregeld dat mensen op deze weg het gaspedaal te diep indrukken. Deze digitale verkeerssmileys registreren de snelheid van automobilisten en attenderen ze erop wanneer ze hier te hard rijden. Met dit plan is een investering van 10.000 euro gemoeid.

Volgens Bouma is het opmerkelijk dat de wijk tijdens deze editie van de burgerbegroting zich achter plannen op het gebied van veiligheid schaarde. „Het viel mij echt op. Voorgaande jaren hadden we veiligheid als thema, maar hiervoor kwamen nooit initiatieven binnen. Dit jaar werkten we voor het eerst zonder thema’s en ineens gingen alle remmen los op dit gebied.”

Overigens maakt Emmerhout dit jaar niet al het geld op. Volgens Bouma kwamen voor het eerst minder plannen binnen dan dat er geld beschikbaar was. „Dit jaar was er voor zo’n 45.000 euro aan voorstellen, maar dat betekent niet dat alles automatisch is gehonoreerd. We hebben een kiesdrempel ingesteld, wat betekent dat een plan een minimum aantal stemmen moest behalen. Een voorstel om de achterpadverlichting in de wijk te vervangen door duurzame led-verlichting, vond ik een prima idee, maar haalde niet de kiesdrempel.”

Het geld dat na de stemavond is overgebleven, schuift volgens Bouma automatisch door naar volgend jaar. Dat de plannen nu geld hebben gekregen, is overigens geen garantie dat ze worden gerealiseerd. „Het is aan de initiatiefnemers zelf om hun plannen tot uitvoer te brengen”, vertelt Bouma.

28-11-2019
Bron: Frank Jeuring dvhd