Het is de eerste vraag voor eenieder die weleens droomt over een tweede huis: waar betaal je dat van? En als ik zo’n heerlijk duinhuis op Vlieland koop, kan ik dan de verbouwing ook meefinancieren? PlusOnline zoekt het voor u uit.

Een hypotheek voor uw tweede huis
Er zijn maar weinig hypotheekverstrekkers die de aankoop van een tweede huis financieren. Als een bank al wil financieren, gaat het om 60 tot hooguit 80 procent van de waarde van de woning. Verder berekenen hypotheekverstrekkers voor de financiering van een tweede huis een hogere rente. Ook hanteren ze strenge voorwaarden. U kunt dan denken aan een verbod op permanente bewoning, een verbod op verhuur van de woning, bijzondere eisen aan de bouw van de woning of een beperkte looptijd van de hypotheek. Staat de hypotheekverstrekker wel verhuur toe, dan betekent dat meestal ook dat er nóg strengere voorwaarden worden gesteld.

Tweede huis uit de overwaarde van uw woning
Heeft u een woning met een flinke overwaarde, dan kunt u die overwaarde gebruiken voor de aankoop van een vakantiewoning. U sluit dan met uw overwaarde een hypotheek af voor de vakantiewoning. Hoewel u die tweede hypotheek bij een andere hypotheekverstrekker dan uw huidige mag afsluiten, blijkt dat in de praktijk bijna onmogelijk te zijn. Dat betekent dat de tweede hypotheek eigenlijk altijd bij dezelfde geldverstrekker gaat lopen. Let wel even op de renteaftrek: ook als u uw tweede woning financiert met de overwaarde, is de rente die u over de tweede hypotheek betaalt níet fiscaal aftrekbaar.

Aflossingsvrije hypotheek
De hypotheekrente van de hypotheek voor het tweede huis is niet fiscaal aftrekbaar. Voor de tweede woning mag u in sommige gevallen wel een gedeeltelijk aflossingsvrije hypotheek afsluiten. Het gaat dan meestal om 60 tot 65 procent van de hypotheek. Op die manier houdt u de maandlasten toch nog wat lager.

Bij welke banken kunt u terecht?
Zoals gezegd staan de hypotheekstrekkers niet bepaald in de rij voor de financiering van een tweede huis. De meeste kans maakt u als u rechtstreeks aanklopt bij ABNAMRO, Rabobank, ING, BLG Wonen en NIBC.

Een tweede huis in het buitenland
Nederlandse hypotheekverstrekkers willen maar zelden de aankoop van een tweede woning in het buitenland financieren. Als er al een hypotheekverstrekker met u in zee wil, dan zal hij slechts een beperkt percentage van de woningwaarde willen financieren.
Droomt u van een tweede huis in het buitenland, oriënteer u dan eerst op de financieringsmogelijkheden in dat land. Elk land hanteert zo zijn eigen regels en voorwaarden en ook de hypotheekrentes zijn in elk land anders. Het is verstandig dat eerst uit te zoeken voor u daadwerkelijk op huizenjacht gaat.

Financieren met eigen vermogen
Omdat hypotheekverstrekkers niet de volledige aankoopwaarde van het tweede huis financieren, bent u in ieder geval voor een deel aangewezen op uw eigen vermogen. Als u het tweede huis volledig uit eigen middelen betaalt, sluit u geen hypotheek af en betaalt u dus ook geen rente. Mogelijk nadeel is wel dat uw vermogen vanaf het moment van aankoop van de tweede woning in stenen zit. Als u daarnaast nog steeds voldoende middelen hebt om tegenvallers op te vangen, is er weinig aan de hand. Als al uw geld echter in het tweede huis zit, kan dat voor problemen zorgen als u acuut geld nodig hebt.

Financieren vanuit de BV
Als u een eigen bedrijf heeft, is het mogelijk om vanuit de BV een tweede woning te financieren. U leent dan als privépersoon geld van uw onderneming. Ook kunt u via uw onderneming een hypotheek afsluiten voor een tweede huis. Zijn dit opties voor u, ga dan eerst in gesprek met een financieel adviseur. Er zitten namelijk best veel voordelen aan het kopen vanuit een BV, maar er zijn ook nadelen. Bovendien luistert financiering vanuit de BV ook fiscaal gezien zeer nauw.

Financieren met een persoonlijke lening
Het afsluiten van een persoonlijke lening is ook een mogelijkheid om het tweede huis te financieren. U betaalt dan echter wel een veel hogere rente dan wanneer u een hypotheek afsluit.

Kan ik een verbouwing van een tweede huis meefinancieren?
Hypotheekverstrekkers financieren maar 60 tot 80 procent van de woningwaarde van een tweede huis. Is er ook nog een forse verbouwing nodig, houd er dan dus rekening mee dat u het geld daarvoor zelf moet ophoesten.