Grote impact

Zo staat er in de Drentse noodverordening dat bijvoorbeeld eet- en drinkgelegenheden, musea, theaters, sauna’s, zwembaden, sporthallen, sekswinkels en fitnessclubs gesloten moeten worden. ‘Onder de definitie vallen ook markten waar meer dan honderd personen samenkomen’. Daarmee lijken de weekmarkten van Emmen, Assen, Hoogeveen en Coevorden definitief te zijn geschrapt.

De noodverordening, die tot 6 april geldig is, is enkele uren na de toespraak van premier Mark Rutte van kracht gegaan. ,,We hebben een indringende boodschap gehoord. De maatregelen hebben grote impact op ons dagelijkse leven, waarschijnlijk voor langere tijd”, aldus voorzitter van de Veiligheidsregio Drenthe Marco Out naar aanleiding van de toespraak.

De verordening is feitelijk bedoeld om vast te leggen wat mensen nog wel en niet mogen doen. Zo staat er in de vijf pagina’s tellende verordening dat samenkomsten van meer dan honderd personen niet meer is toegestaan. Het organiseren of daarbij aanwezig zijn is strafbaar. ‘Als mensen zich er niet aan houden, dan zal er worden gehandhaafd’, waarschuwt de VRD.

Raadsvergadering gaat wel door

Handhaving vindt, zo schrijft VRD-voorzitter Out, plaats door agenten, buitengewoon opsporingsambtenaren (boa) en militairen van de Koninklijke Marechaussee.

In de Veiligheidsregio is ook besloten dat in principe de vergaderingen van de gemeenteraad wel door kunnen gaan, al zal het publiek de beraadslagingen via internet moeten volgen. Noordenveld en Tynaarlo hebben echter hun raadbijeenkomsten tot en met maandag 6 april afgelast.